I riktig gamle dager var det fjøsnissene som fant ut for nissene i Nisseland hva barna i menneskeverdenen ønsket seg til jul. Som takk for hjelpen fikk fjøsnissene ta del i magien fra julestjernen i desember. Men en krangel mellom fjøsnissene og nissene i Nisseland ødela samarbeidet. Siden den gang har nissene holdt julemagien for seg selv, mens fjøsnissene forsøker å ødelegge jula ved å få julenissen til å gi harde pakker til barn som ønsker myke, og de som ønsker dukker eller lego, får truser og sokker. 

Blant annet for å forhindre at fjøsnissene ødelegger jula, sender nissene rampenisser til alle hjem med barn. Rampenissene har som oppdrag å bo sammen med barna i desember og å bli godt kjent med dem, hjelpe dem å ha en fin førjulstid og ikke minst å finne ut av hva de mest av alt ønsker seg til jul. Men i år blir oppdraget ekstra vanskelig, for det kan virke som om fjøsnissene har planer om å ødelegge jula én gang for alle.

Rampenisser er snille og forsøker å gjøre alt riktig, men de glemmer veldig lett hva de holder på med. De er dessuten litt klønete. Derfor blir det en del rot.

Alt har en naturlig forklaring!

Rampenissen om sine rampenissestreker

Rampenissens julekalender er en underholdende og humoristisk historie om hvordan rampenissen trekkes inn i den gamle krangelen mellom nissene fra Nisseland og fjøsnissene. Tilsynelatende er dette en kamp mellom det gode og onde, men gjennom historien kommer det fram at fjøsnissene kjemper for andre verdier og mål enn nissene i Nisseland er i stand til å forstå. Både for nisser og mennesker kan tradisjoner og forutinntatte holdninger stå i veien for å rydde opp i uenigheter og hva som riktig. 

Ikke minst er Rampenissens julekalender en fortelling om hvor lett blir til at julen bare handler om gaver og ting, og at man overser muligheten til en tid for godhet og kjærlighet, inkludering av de som står utenfor og magiske øyeblikk.

Nå vet du hvorfor det ble som det ble.
Ingenting jeg kunne gjøre med det.
Men rampenissen lover på tro og ære
at resten av julen blir slik den skal være.

Rampenissen